Czym właściwie jest stal?

Stal - co warto o niej wiedzieć?

Stal to stop żelaza z węglem nieprzekraczającego 2,14% całego składu. W zależności od gatunku stali stop może zawierać także inne pierwiastki, jednak ilość żelaza musi być od nich większa. Stal to materiał, który możemy poddawać obróbce termicznej. Stal kojarzona jest z wysoką jakością, fachowym wykończeniem oraz niezawodnością.  Powstają z niej choćby rury, garnki kuchenne czy karoserie samochodów. Jednak to nie wszystko. Niektóre z firm zajmują się budową hal stalowych czy produkcją samolotów przy użyciu tego materiału.

 

Skład chemiczny stali

Skład chemiczny stali odgrywa bardzo ważną rolę w wydobyciu jej konkretnych cech. Oprócz podstawowych składników, żelaza i węgla, w jej skład mogą wchodzić także inne pierwiastki. Przykładowo, fosfor i siarka powodują kruchość materiału, obniżając jego plastyczność. Tytan hamuje proces korozji, a dzięki kobaltowi narzędzia nie tępią się tak szybko.

 

Podział stali ze względu na zastosowanie

Podział stali ze względu na zastosowanie jest obszerny. Możemy wyróżnić stal konstrukcyjną (np. stal sprężynowa, łożyskowa), stal narzędziową (np. do pracy na zimno lub ciepło, węglowa) oraz stal specjalną (np. stal nierdzewna, kwasoodporna, żaroodporna). Każdy gatunek został opracowany w specjalnym celu i wyróżnia się indywidualnym składem chemicznym oraz formą obróbki pozwalającą na uzyskanie danych cech.

 

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.